Rådgivning om forebyggelse og genoptræning

Rådgivning

FamilieKiropraktik giver dig gerne gode råd i forbindelse med forebyggelse og genoptræning

Forebyggelse

Mange af vores patienter har mærket på egen krop, hvad det vil sige ikke at kunne bestride sit arbejde på grund af smerter i ryg, arme eller ben. De har prøvet ikke at kunne dyrke sport samt oplevet at få en ringere livskvalitet på grund af nedsat bevægelighed i ryggen eller andre led i kroppen.

For at holde kroppen sund og parat til hverdagens udfordringer er her fem vigtige nøgler til et godt helbred:

  1. Sørg for, at nervesystemet og derved rygsøjlen og andre led i kroppen er velfungerende ved hjælp af kiropraktisk behandling
  2. Få tilstrækkeligt med søvn
  3. Spis nærende mad
  4. Fokuser så meget som muligt på det positive i livet
  5. Sørg for at give kroppen nok motion.

Vi har en rigtig stor gruppe patienter, som kommer til tjek her på klinikken med regelmæssige intervaller. Det kan sammenlignes med, at man går til tandlægen for at få kontrolleret tænderne, inden der opstår problemer. Vores regelmæssige patienter har erfaret, at ved sådanne tjek – også før der er symptomer – kan de opretholde deres aktivitetsniveau, passe deres arbejde og have en høj livskvalitet og livsglæde. Ved at få tjekket rygsøjlen regelmæssigt kan man altså forebygge mod mere end blot smerter og slid, man kan også gøre kroppen stærkere generelt. Dette gælder for både voksne og for børn, der i lige så høj grad har brug for en velfungerende krop.

Genoptræning

Hos FamilieKiropraktik ønsker vi at forebygge fremtidige svagheder og skader hos vores patienter. Dette gøres gennem vejledning i sund kost, øvelser og træning.

Når du begynder på genoptræningen, vil du modtage et øvelsesprogram, der specielt er tilpasset dig og din situation. Du vil blive instrueret i øvelserne, som du efterfølgende selv kan lave hjemme ... eller i fitnesscenteret, så træningen tilpasses det niveau, du er på dér.

Gode råd – til akut at lindre smerter i ryggen eller andre led i kroppen

Isbehandling

Nyopståede (akutte) smerter fra led og muskler kan lindres med isbehandling. Kulden virker muskelafslappende og smertestillende samt reducerer den lokale hævelse i området.

Brug en pose frosne ærter eller en genanvendelig ispose med et viskestykke omkring. Lad isen ligge på det smertefulde område i 10-15 minutter ad gangen med en times pause imellem.

Vigtigt: Du må ikke lægge isposen direkte på huden!

Bevægelse

Når du har ondt, er det vigtigt, at du stadigvæk bevæger dig så meget, du kan. Man bliver stiv i kroppen og kan få flere smerter, hvis man sidder eller ligger for længe ad gangen (mere end 20-30 min).

Regelmæssig motion er den bedste måde at forebygge led- og muskelproblemer på. Det er ikke vigtigt, hvilken motionsform du dyrker, blot du holder fast i den. Det vigtige er, at du motionerer regelmæssigt uden at overbelaste eller skade kroppen. For megen motion er lige så skadelig som ingen motion. Træner du først, når der er smerter, er det for sent. Motion kan være skadeligt, hvis skaden er sket, og du har fået ondt. Det må ikke gøre ondt før, under og/eller efter træning. Smerter kan og skal ikke altid trænes væk – heller ikke selv om smerterne forsvinder under træning. Husk at smerte nogle gange først optræder et stykke tid efter den forkerte bevægelse, stilling eller anden smerteprovokerende aktivitet.

Sovestillinger

Du må gerne sove på ryggen, men undgå at have armene liggende oppe ved hovedet. Ryggen hviler også fint, når vi sover på siden. Du bør undgå at sove på maven, fordi denne stilling overbelaster nakkens led og muskler meget i løbet af natten. At sove på maven er en almindelig årsag til nakkeproblemer eller hold i nakken.

Når man ligger på siden, skal rygsøjlen være parallel med gulvet. Buer den nedad, kan det skyldes, at madrassen er for blød. Det er derfor meget vigtigt, at madrassen ikke er for blød, men nærmere til den hårde side.

Derudover er det vigtigt, at hovedpuden ikke er for lav eller høj, hvilket også påvirker, om rygsøjlen ligger parallelt med gulvet.

Vi hjælper gerne med at finde frem til den rigtige hårdhed på madrassen og vi har puder til udlån, for at der kan blive fundet frem til den rette hovedpude.

Siddestillinger

Når du sidder, er det vigtigt, at du ikke ”hænger”. Det gælder for alle, uanset om du har ryggener eller ej. Sidder du i en sofa, som er blød og ikke støtter særlig godt, er det er god ide at have en eller to puder i lænden. Lændestøtten er også en god ide i bilen og på fly, bus og togrejser, hvor man kan bruge sit halstørklæde eller en trøje som støtte. Når du sidder, prøv da at holde ryggen så naturligt rank som muligt og undgå at sidde med benene over kors. Sid altid lige for det, du kigger på og undgå at vride i ryggen og nakken. Er du f.eks til en fest, hvor der sidder gæster på hver side af dig, så vend hele kroppen mod den, du taler med.

Havearbejde

Det er godt at være aktiv i haven, men læg stille og roligt ud, så risikoen for skader er mindre. Lav ikke alt havearbejde på én gang. Fordel arbejdet over flere dage eller weekender. Undgå at arbejde i haven en hel dag uden pauser, når du ikke har lavet havearbejde siden efteråret. Kroppen skal trænes op til at lave bevægelserne igen. Lyt til kroppen og stop, hvis du får ondt.

Vær bevidst om dine arbejdsstillinger. Undgå at bukke dig ned til jorden fra stående stilling. Bøj ned i knæene og skift arbejdsstillinger ofte. Undgå gentagelse af den samme bevægelse i flere timer ad gangen. Lav noget andet i haven eller hold pauser. Skal du ligge på knæ, så husk at beskytte knæene med puder.

Klæd dig varmt på, så du undgår nedkøling af kroppen, især lænden. Musklerne bliver stive af kulde, og det øger risikoen for at få hold i ryggen af en forkert bevægelse.

Kiropraktisk behandling ...
Den første behandling ...
Spørgsmål og svar ...